Milloin ellaOne®-jälkiehkäisytabletti otetaan?

Jos olet ollut suojaamattomassa yhdynnässä viimeisten viiden päivän sisällä etkä halua tulla raskaaksi, jälkiehkäisy, kuten ellaOne, saattaa olla sopiva vaihtoehto sinulle.

Jos haluat tietää lisää ellaOne®-valmisteesta, vastaamme mielellämme kysymyksiisi. Jos mietit, sopiiko ellaOne® sinulle, kuinka usein jälkiehkäisyä voi käyttää, tai jotain muuta, suosittelemme tutustumaan usein kysyttyihin kysymyksiin ja niiden vastauksiin.

Milloin ellaOne®-jälkiehkäisytabletti tulee ottaa?

Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä, kondomi on hajonnut tai olet unohtanut ottaa ehkäisypillerin, voit pienentää raskauden riskiä ottamalla ellaOne-jälkiehkäisytabletin. ellaOne® tulee ottaa mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen ja viimeistään viiden päivän (120 tunnin) sisällä yhdynnästä.

Miten ellaOne®-jälkiehkäisyvalmistetta käytetään?

ellaOne® on suun kautta otettava ehkäisyvalmiste. Hoitoon kuuluu yksi tabletti, joka voidaan ottaa veden kanssa. Tabletin voi ottaa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Alkoholin käytöllä tai tupakoinnilla ei ole vaikutusta ellaOne®-valmisteen tehoon. Jos oksennat kolmen tunnin kuluessa ellaOne®-tabletin ottamisesta, sinun pitää ottaa uusi tabletti mahdollisimman pian.

Milloin ellaOne®-valmistetta ei tule käyttää?

ellaOne®-valmistetta ei tule käyttää, jos:

  • 1. Olet raskaana
    ellaOne®-valmistetta ei ole tarkoitettu käytettäväksi raskauden aikana eikä kenenkään, jonka epäillään tai tiedetään olevan raskaana, tule ottaa sitä. ellaOne® viivästyttää ovulaatiota munasolun hedelmöittymisen estämiseksi, se ei aiheuta aborttia. ellaOne®-valmistetta ei voi käyttää raskauden keskeyttämiseen. Jos epäilet olevasi raskaana, tee raskaustesti. Jos tulos on positiivinen, keskustele vaihtoehdoista lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa

  • 2. Olet allerginen ulipristaaliasetaatille tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle.
    ellaOne®-valmistetta ei tule käyttää, jos olet allerginen jollekin lääkkeen pakkausselosteessa mainitulle ainesosalle. Jos et ole varma, sopiiko ellaOne® sinulle, keskustele vaihtoehdoista apteekkihenkilökunnan kanssa.

Seuraavissa tilanteissa kannattaa kääntyä lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen:

  • Jos käytät muita lääkevalmisteita ja epäilet lääkkeiden yhteensopivuutta. Jos pelkäät, että ellaOne® vaikuttaa lääkehoitoosi, keskustele asiasta lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ja lue ellaOne®-valmisteen pakkausseloste huolellisesti ennen tabletin ottamista. Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen ellaOne®-valmisteen käyttöä, jos sinulla on vakava astma, jota hoidetaan glukokortikoideilla.

  • Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen ellaOne®-valmisteen käyttöä, jos kärsit vakavasta maksasairaudesta.

Mitä sinun on tiedettävä, ennen kuin otat ellaOne®-valmistetta

ellaOne® on jälkiehkäisyvalmiste, joka on tarkoitettu hätäratkaisuksi ja vain poikkeukselliseen käyttöön: sitä ei voi käyttää tavanomaisen ehkäisymenetelmän korvikkeena eikä se anna ehkäisysuojaa myöhemmin tapahtuville yhdynnöille.

Huomaa, että ellaOne®-valmiste saattaa heikentää säännöllisesti käytettävien hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden, kuten ehkäisypillereiden, ehkäisyruiskeiden tai ehkäisykapseleiden, tehoa tilapäisesti. Suosittelemme käyttämään lisäehkäisyä (esimerkiksi kondomia) seuraaviin kuukautisiin asti.

Muista, että mikään ehkäisymenetelmä ei ole sataprosenttisen luotettava. Jälkiehkäisyn teho
riippuu ovulaation ajankohdasta ja siitä, kuinka nopeasti jälkiehkäisytabletti otetaan suojaamattoman yhdynnän jälkeen. ellaOne®-tabletin ottamisen jälkeen kuukautiset saattavat toisinaan alkaa muutamaa päivää odotettua aikaisemmin tai myöhemmin. Jos seuraavat kuukautiset ovat yli seitsemän päivää myöhässä, on syytä tehdä raskaustesti.