Oikean jälkiehkäisymenetelmän valitseminen

Oletko ollut suojaamattomassa yhdynnässä? - Huomioitavat asiat

Jos säännöllinen ehkäisymenetelmäsi on pettänyt – tai unohtunut – ja olet ollut suojaamattomassa yhdynnässä, voit ehkäistä raskauden käyttämällä jälkiehkäisyä. Me neuvomme ja tuemme sinua. Saatavilla on useita vaihtoehtoja, ja me kerromme sinulle kaiken, mitä sinun pitää tietää jälkiehkäisystä, jotta voit löytää itsellesi parhaan ratkaisun.

Tämän artikkelin tarkoituksena on tarjota sinulle tietoa erilaisista jälkiehkäisyvalmisteista. Jos mieleesi tulee vielä muita kysymyksiä, joihin kaipaisit vastauksia, voit kääntyä lääkärin, apteekkihenkilökunnan tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.

Suun kautta otettava jälkiehkäisytabletti viivästyttää ovulaatiota ja estää siten hedelmöityksen.

Miten hedelmöitys tapahtuu?

Naisen munasarjoissa kypsyy ja irtoaa kerran kuukaudessa yksi munasolu, joka kulkee munanjohdinta pitkin kohtuun. Jos munasolu kohtaa matkallaan siittiön, se voi johtaa hedelmöitykseen ja raskauteen.

Jälkiehkäisytabletti viivästyttää munasolun irtoamista munasarjasta, jotta se ei pääse kosketuksiin siittiöiden kanssa, ja estää näin hedelmöityksen ja sikiön syntymisen. Jälkiehkäisytabletti ei keskeytä jo alkanutta raskautta.

Onko olemassa useampia jälkiehkäisytabletteja?

Suomessa on saatavilla kahdenlaisiajälkiehkäisytabletteja. Toinen sisältää ulipristaaliasetaattia ja toinen levonorgestreelia. Ulipristaaliasetaattia sisältävä valmiste tulee ottaa viiden päivän (120 tunnin) kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä.

Levonorgestreelivalmiste tulee ottaa kolmen päivän (72 tunnin) kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä. Molempien valmisteiden teho on sitä parempi, mitä nopeammin se otetaan suojaamattoman yhdynnän jälkeen.

Mikä kuparikierukka on?

Kuparikierukka on pitkäaikainen raskaudenehkäisymenetelmä, jota voidaan käyttää myös jälkiehkäisynä. Kuparikierukka on ehkäisyväline, joka asetetaan naisen kohtuun. Kuparikierukka heikentää siittiöiden hedelmöittämiskykyä ja ehkäisee näin munasolun hedelmöittymistä. Kuparikierukan teho kestää viisi vuotta.

Kuparikierukka voi estää raskauden, jos se asetetaan viiden päivän (120 tunnin) kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä. Ota yhteyttä lääkäriin tai ehkäisyneuvolaan, jos haluat varata ajan kierukan asettamiseen.

Kuparikierukka on luotettava pitkäaikainen raskaudenehkäisymenetelmä, mutta se ei suojaa sukupuoliteitse tarttuvilta infektioilta. Uuden kumppanin kanssa on aina suositeltavaa käyttää kondomia.